DEZERTY

Zdravé mlsání bez přidaného cukru

Kakaový koláč bez lepku 


Co budeme potřebovat: 4 banány, 4 vejce, cca 4 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce kakaa, 3 -4 nastrouhaná jablka, prášek do pečiva, cca 0,5 hrnku kokosové mouky (může být jakákoliv), hrušky, mandle a pekanové ořechy

Postup: Nejprve smícháme suché ingredience. Rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou banány, přidáme kokosový olej, vejce, nastrouhaná jablka a smícháme s moukou. Měla by vzniknout hustá konzistence. Těsto nalijeme do koláčové formy, poklademe na plátky nakrájenými hruškami a posypeme na hrubo nasekanými mandlemi a pekanovými ořechy. Pečeme na 180°C cca 40 minut. Při servírování můžeme pokapat čekankovým, javorovým či jiným sirupem pro sladší chuť.


Švestkový crumble s kokosovými plátky

vegan

Co budeme potřebovat: švestky, ovesné otruby, vlašské ořechy, mandle, kokosový olej, sušené plátky kokosu, mletá skořice

Postup: Koláčovou formu jemně potřeme kokosovým olejem, poklademe napůlenými švestkami a jemně je posypeme mletou skořicí. Vytvoříme si drobenku z rozemletých ořechů, ovesných otrub, plátků kokosu a kokosového oleje. Posypeme švestky a pečeme při 180°C cca 30 minut. Podáváme se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Tvarohovo-kakaový dort bez mouky a cukru 

 

Co budeme potřebovat: 4 tvarohy (já použila nízkotučné), 1 zakysaná smetana, 3 vejce, 1 sáček vanilkového pudinku, 2-3 lžíce kakaa

Postup: Rozmixujeme 2 tvarohy s vejci, přidáme vanilkový pudink a kakao. Pokud chcete sladší těsto, můžete přidat javorový sirup nebo jakékoliv sladidlo. Nalijeme do dortové formy a  pečeme na 180°C cca 40 - 50 minut. Po upečení necháme na mřížce vychladnout. 2 tvarohy smícháme se zakysanou smetanou a osladíme čekankovým sirupem. Potřeme jím upečený korpus a poklademe čerstvým ovoce. Necháme vychladit v lednici.


Švestkový crumble s mákem

vegan 

Co budeme potřebovat: švestky, ovesné otruby, lískové ořechy, mandle, chia semínka, mletý mák, máslo, čekankový sirup, mletá skořice

Postup: Koláčovou formu jemně potřeme kokosovým olejem, poklademe napůlenými švestkami, jemně je posypeme mletou skořicí a pokapeme čekankovým sirupem. Vytvoříme si drobenku z rozemletých ořechů, ovesných otrub, mletého máku, chia semínek a másla. Posypeme švestky a pečeme při 180°C cca 30 minut. Podáváme se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Proteinové lívance od Nutrendu 

 

I proteinové lívance od Nutrendu na snídani můžou vypadat a chutnat dobře. Smažené na kokosovém oleji. Podávané s tvarohem oslazeným čekankovým sirupem, čerstvým ovocem a mátou. /
Even protein pancakes from Nutrend for breakfast can look and taste good. Fried in coconut oil, with cottage cheese, sweetened with chicory syrup, fruit and mint. 

Jablkovo-tvarohový dort 

 

Co budeme potřebovat: 3 tvarohy ve vaničce (já použila nízkotučné), 8-10 jablek, 1 sáček vanilkového pudinku, datlová pasta, ovesné otruby (ovesné vločky), vlašské ořechy, lískové ořechy, kokosový olej, skořice, čekankový sirup, vanilková pasta

Postup: Korpus -  220g datlové pasty, 70g vlašských ořechů, 70g lískových ořechů, 70g ovesných otrub či ovesných vloček, 1 lžíce kokosového oleje. Ořechy a vločky rozmixujeme a smícháme s datlovou pastou a kokosovým olejem. Směs vtlačíme do dortové formy.                                                                                                 Jablka nastrouháme na hrubo, přidáme vanilkový pudink, skořici, vanilkovou pastu a v hrnci necháme vařit do zhoustnutí. Po uvaření dáme jablkovou směs vychladit.  3 tvarohy vyšleháme s čekankovým sirupem a vanilkovou pastou. Na korpus naneseme jablkovou směs a potom tvaroh. Dort necháme vychladit v lednici.

Jablkový koláč z arašídové mouky

Co budeme potřebovat: 750g jablek nakrájených na menší kostičky, 3 vejce, 200 g arašídové mouky, 1/2 hrnku oleje, 40g xylitolu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce skořice

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a z bílků s troškou soli ušleháme sníh. Vyšleháme žloutky s xylitolem a olejem. Přidáme arašídovou mouku se skořicí a sodou. Přidáme na kostičky nakrájená jablka, promícháme a opatrně vmícháme sníh. Pečeme na 180°C cca 30 minut. 

Hrušková bábovka

Co budeme potřebovat: 6 hrušek, 3 vejce, 1 tvaroh, 1 hrnek ovesné mouky, 1/2 hrnku kokosového mouky,        1 lžíce datlového sirupu, 1 prášek do pečiva bez fosfátů, 1 lžička skořice

Postup: Tvaroh, oloupané hrušky, vajíčka, datlový sirup a skořici rozmixujeme v mixéru. Do rozmixované směsi přidáme mouky a kypřící prášek do pečiva. Dobře promícháme a nalijeme do bábovkové formy.  Pečeme na 180°C cca 45 - 50 minut. 

Brownie dort s kokosovou smetanou a ovocem

vegan

Co budeme potřebovat: 110g špaldové mouky, 80g ovesných vloček, 115g rostlinného másla, 100g kokosového cukru, 60g hnědého cukru, 80g arašídového másla (vyrobila jsem si ho sama), 1 lžíce lněného mletého semínka (smícháme s 3 lžícemi vody a necháme odstát 15-30 minut), 2 lžíce tmavého kakaa, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/4 lžičky soli, mandlové mléko ( jen trochu), 3 kokosové zakysané smetany (kupuji v Lidlu), 1 rostlinná smetana ke šlehání, 1/4 plechovky kondenzovaného kokosového mléka, 1 VEGA gel (ztužovač), čerstvé jahody, maliny, borůvky

Postup: K přípravě krému si smícháme v míse zakysané kokosové smetany s kondenzovaným kokosovým mlékem a kapkou vanilkového extraktu. Připravený VEGA gel přidáme do krému a jemně vmícháme vyšlehanou rostlinnou šlehačku. Krém si necháme vychladit v lednici. V míse vyšleháme rostlinné máslo s kokosovým a hnědým cukrem. Přidáme arašídové máslo, lněné semínko a vanilkový extrakt. Promícháme a přidáme suché suroviny - špaldovou mouku, ovesné vločky, jedlou sodu, kakao. Vše dobře smícháme a přidáme trochu mandlového mléka pro mírně tekutější konzistenci. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme na 165°C cca 45 minut (těsto je hotové, když se nelepí na špejli). Upečené brownie necháme vychladit na mřížce. Na vychladlý korpus naneseme vychlazený krém a ozdobíme čerstvým ovocem. Dáme vychladit do lednice, nejlépe do dalšího dne.

Povidlové šátečky 

Co budeme potřebovat: 300g špaldové mouky, 200g špaldové celozrnné mouky, 2 vejce, 1 máslo (lze použít i rostlinný tuk), 3/4 hrnku mléka, 1 prášek do pečiva bez fosfátů, 1 kostka droždí, povidla (náplň lze zvolit dle chuti), sůl, lžička hnědého cukru

Postup: . V teplém mléce s lžičkou cukru necháme vzejít kvásek z droždí. V míse smícháme veškeré ingredience, máslo i vejce by měla mít pokojovou teplotu. Těsto hněteme tak dlouho, až se přestane lepit na okraje mísy. Nenecháváme ho kynout, ale rovnou vyválíme na mírně pomoučeném vále. Kráječem na pizzu nakrájíme těsto na malé čtverce, které poklademe povidly. Protilehlé strany spojíme, aby nám vznikly šátečky. Pečeme na 180°C cca 30 minut. Upečené šátečky můžeme pocukrovat.

Tvarohový dezert s jablky a zázvorem

Co budeme potřebovat: tvaroh, kokosová smetana 15% (Lidl), jablka, zázvor, citron, skořice, máslo, mandle, čekankový sirup

Postup: Jablka se slupkou nakrájíme na menší kostky, nastrouháme zázvor a mandle nasekáme na malé kousky. V pánvi na másle orestujeme nakrájená jablka se zázvorem, skořicí a mandlemi. Necháme podusit do změknutí. Jablka necháme vychladnout. V míse si ušleháme tvaroh a kokosovou smetanu s čekankovým sirupem a trochou citronové šťávy. Do skleniček či dezertních misek dáme na dno směs jablek, na ni tvaroh a zase jablka.  Dezert dáme vychladit do lednice. Ozdobíme lístky máty nebo meduňky.