HLAVNÍ JÍDLA
Hlavní zdroj energie a živin...
Krůtí prso pečené na másle s mrkví a celerem v litinovém hrnci
Co budeme potřebovat: krůtí prso, cibule, mrkev, celer, česnek, čerstvý tymián a rozmarýn, řepkový olej, máslo, sůl, pepř, quinoa (příloha k masu)
Postup: Na oleji z každé strany opeču osolené a opepřené krůtí prso a odložím si ho na talíř. Na výpeku orestuji cibuli nakrájenou na měsíčky, stroužky česneku, mrkev a celer nakrájený na špalíčky. Vrátím do hrnce, přidám snítky tymiánu a rozmarýnu a pokladu plátky másla. Dám péct do trouby na cca 45 minut při teplotě 190°C. Jako přílohu uvaříme quinou (nebo na co máte chuť).
Grilovaný tuňák s pečenou dýní a vařenými bramborami ve slupce.
Co budeme potřebovat: steaky z tuňáka, brambory, dýně hokaido, česnek, čerstvý tymián a rozmarýn, olivový olej, sůl, pepř,
Postup: Pečená dýně - z dýně vydlabeme semínka, nakrájíme ji na kostky i se slupkou. Dáme na plech, osolíme, opepříme, posypeme nasekaným tymiánem a rozmarýnem. K dýni přidáme i pár stroužků česneku.Pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 190°C cca 30 až 40 minut. Brambory ve slupce - po uvaření nakrájíme na měsíčky, osolíme a poklademe kousky másla. Posypeme pažitkou. Grilovaný tuňák - steaky osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Steaky grilujeme v kontaktním grilu.
Jídlo podáváme se salátem z rukoly, rajčátek a balsamica.
Krůtí plátky na cibuli a česneku s bramborovou kaší
Co budeme potřebovat: krůtí prso, cibule, česnek, řepkový olej, máslo, sůl, pepř, mletý kmín, brambory
Postup: Krůtí plátky - tři cibule nakrájíme na kostičky a několik stroužků česneku nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na plátky nakrájené krůtí prso, které předem osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Vše restujeme, až se maso zatáhne, zalijeme trochou vroucí vody. Necháme dusit pod pokličkou do změknutí masa. Měkké plátky masa vyndáme na talíř a šťávu z cibule a česneku rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem a vložíme zpět maso. Bramborová kaše - k uvařeným bramborám přidáme hrnek teplého mléka, kousek másla a sůl dle chuti a rozmixujeme do hladkého pyré. Při servírování posypeme pažitkou. Zeleninový salát - rukola se špenátovými listy, salátová okurka nakrájená na kostičky, rozpůlená cherry rajčátka. Zakapeme olivovým olejem, osolíme bylinkovou solí, posypeme opraženými dýňovými a slunečnicovými semínky.
Krůtí steak na bylinkách s redukovanou cibulovo-česnekovou omáčkou a pečenou zeleninou
Co budeme potřebovat: krůtí prso, cibule, česnek, řepkový a olivový olej, brambory, dýně hokaido, bílé zelí, čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, saturejka, sůl, pepř
Postup: Tři cibule nakrájíme na kostičky a několik stroužků česneku nakrájíme na plátky. Na oleji opečeme steaky, které předem osolíme, opepříme. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli a česnek, orestujeme a zalijeme trochou bílého vína. Necháme zredukovat. Přidáme kousek másla, osolíme, opepříme a rozmixujeme v hladkou omáčku.
Očištěnou dýni nakrájíme na kostky, hlávkové zelí na plátky, brambory se slupkou na měsíčky. Vložíme na plech, osolíme, opepříme, přidáme nasekané bylinky a zakapeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby na 190°C cca 30 až 40 minut.
Špagety s omáčkou Bolognese
Co budeme potřebovat: hovězí maso, cibule, mrkev, česnek, loupaná rajčata, čerstvý tymián a rozmarýn, oregano, řepkový olej, sůl, pepř, špagety, cuketa ( na cuketové špagety), parmazán
Postup: Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mleté hovězí maso (melu si sama). Maso opečeme, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, česnek, bylinky, sůl a pepř a loupaná rajčat (mohou být z konzervy nebo čerstvá) a dusíme pod pokličkou do změknutí. Někdy přidávám i červené víno.
Jako přílohu vařím špagety (ráda používám celozrnné) nebo dělám nesacharidovou variantu a to jsou cuketové špagety, které před podáváním lehce orestuji na olivovém oleji.
Servírujeme s nastrouhaným parmazánem a lístky bazalky.
Krémové rizoto s cuketou s opečenou schwarzwaldskou šunkou a cherry rajčátky
Co budeme potřebovat: jarní cibulka, cuketa, olivový olej, máslo, sůl, pepř, zeleninový vývar, bílé víno, rýže arborio, parmazán, schwarzwaldská šunka
Postup: Na oleji zlehka osmažíme jarní cibulku, přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme a společně restujme. Přidáme rýži, promícháme a zalijeme bílým vínem, které necháme vyvařit a následně přidáváme zeleninový vývar. Vždy, když se vývar vyvaří, přiléváme další. Přidáváme do změknutí rýže. Když je rýže měkká, přidáme kousek másla. Rizoto musí být krémové. Dochutím solí a mletým barevným pepřem.
Servírujeme s cherry rajčátky nakrájenými na půlky, strouhaným parmazánem a opečenou schwarzwaldskou šunkou.
Krémové rizoto s cuketou a pečenou vepřovou panenkou
Co budeme potřebovat: jarní cibulka, cuketa, olivový olej, máslo, sůl, pepř, zeleninový vývar, bílé víno, rýže arborio, vepřová panenka, parmazán
Postup: Na oleji zlehka osmažíme jarní cibulku, přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme a společně restujme. Přidáme rýži, promícháme a zalijeme bílým vínem, které necháme vyvařit a následně přidáváme zeleninový vývar. Vždy, když se vývar vyvaří, přiléváme další. Přidáváme do změknutí rýže. Když je rýže měkká, přidáme kousek másla. Rizoto musí být krémové. Dochutím solí a mletým barevným pepřem.
Vepřovou panenku osolíme, opepříme a v pánvi z každé strany opečeme na přepuštěném másle či oleji. Vepřovou panenku vložíme do předehřáté trouby na 20 minut dopéct.
Servírujeme s nakrájenou vepřovou panenkou a strouhaným parmazánem.
Lososový pstruh s pečeným květákem, cuketou a bylinkami
Co budeme potřebovat: filet z lososového pstruha, cuketa, květák, olivový olej, bylinky - tymián, rozmarýn, petrželka, sůl, pepř
Postup: cuketu nakrájíme na kolečka a květák rozdělíme na malé růžičky. Poskládáme na plech, osolíme, posypeme nasekanými čerstvými bylinkami a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě na 190°C cca 30 - 40 minut. Lososové ho pstruha naporcujeme, osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a necháme chvíli odležet. Grilujeme na kontaktním grilu.
Zeleninové kari s kokosovým mlékem
vegan
Co budeme potřebovat: cuketa, červené a zelené papriky, řapíkatý celer, jarní cibulka, kokosové mléko, olivový olej, sůl, kari, kurkuma, pepř
Postup: na olivovém oleji zpěníme nakrájenou jarní cibulku, přidáme na menší kousky nakrájenou zeleninu. Lehce orestujeme, přidáme kurkumu, kari a sůl. Promícháme a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme do změknutí. Dochutíme pepřem.
Grilovaný losos s mrkvovým perkeltem a salátem
Co budeme potřebovat: losos, mrkev, cibule, olivový olej, sójová omáčka, rozmarýn, mletý kmín, sůl, pepř, směs salátů (rukola, špenátové listy..), cherry rajčátka, balsamico, parmazán
Postup: na mrkvový perkelt nakrájíme mrkve na tenké kolečka a cibuli na měsíčky. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme kolečka mrkve, osolíme, přidáme drcený kmín a trochu sójové omáčky. Promícháme a podlijeme trocho vody. Při vaření mrkev občas promícháme, voda se nám vyvaří a zůstane nám měkká mrkev.
Naporcovaného lososa osolíme, posypeme bazalkou, pepřem a potřeme olivovým olejem. Lososa grilujeme na kontaktním grilu.
Směs salátových listů promícháme s rajčátky, osolíme, zakapeme olivovým olejem, balsamicem a posypeme hoblinkami parmazánu.
Grilovaný losos na bylinkách a těstovinový salát s domácími rajčátky, paprikou a smetanou z kokosového mléka
Co budeme potřebovat: losos, těstoviny, cherry rajčátka, salátová okurka, červená a zelená paprika, kokosová zakysaná smetana (vegan), olivový olej, bazalka, bylinková sůl (Nahrin), sůl, pepř
Postup: Uvaříme si těstoviny, které necháme vychladit. Nakrájíme zeleninu na menší kousky, cherry rajčátka na čtvrtky. V míse smícháme těstoviny se zeleninou, přidáme kokosovou zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
Naporcovaného lososa osolíme, posypeme bazalkou a potřeme olivovým olejem. Lososa grilujeme na kontaktním grilu.
Papriky plněné hovězím masem a parmazánem pečené s pasírovanými rajčaty, řapíkatým celerem a bylinkami
Co budeme potřebovat: hovězí maso, pasírovaná rajčata, cherry rajčátka (klidně i klasická rajčata), řapíkatý celer, papriky, česnek, italské bylinky, bazalka, sůl, pepř, parmazán, jasmínová rýže
Postup: Hovězí maso si nejprve umeleme. V pánvi na slunečnicovém oleji orestujeme mleté maso, osolíme a opepříme ho. Přidáme propasírované stroužky česneku a nastrouhaný parmazám. Očistíme si papriky od jadřinců a naplníme je masovou směsí. Do pekáče nalijeme pasírovaná rajčata, přidáme na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka a na drobno nakrájený řapíkatý celer. Směs osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a vše dobře zamícháme. Na směs položíme papriky naplněné masem a dáme péct na 190°C cca 45 minut. Uvaříme jasmínovou rýži, kterou použijeme jako přílohu.
Pečená kuřecí stehna s pečenými brambory s cuketou, mrkví, petrželí a bylinkami
Co budeme potřebovat: kuřecí stehna, brambory, mrkev, řapíkatý celer, petržel, cuketa čerstvý tymián, rozmarýn a šalvěj, olivový olej, máslo, sůl, pepř, mletá červená paprika
Postup: Nakrájíme si na větší kousky mrkev, petržel, řapíkatý celer a cuketu. Brambory nakrájíme na měsíčky. Zeleninu dáme do mísy, osolíme ji, pokapeme olivovým olejem a dobře promícháme. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a posypeme mletou červenou paprikou. Plech s vyšším okrajem potřeme olivovým olejem, položíme na něj kuřecí stehna a okolo nich nasypeme zeleninu. Přidáme snítky tymiánu, rozmarýnu a lístky šalvěje. Nakonec poklademe plátky másla. Dáme péct do trouby na cca 45 - 60 minut při teplotě 190°C.
Zeleninová směs s mozzarellou a tortilly zapečené s čedarem
vegetarian
Co budeme potřebovat: cuketa, řapíkatý celer, jarní cibulka, bíle fazole v rajčatové šťávě, olivový olej, sůl, pepř, oregano, mozzarella, čedar, celozrnné tortilly
Postup: Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou jarní cibulku, přidáme na menší kousky nakrájenou zeleninu. Lehce orestujeme, přidáme fazole, sůl, pepř a oregano. Promícháme a vaříme do změknutí. Servírujeme s nastrouhanou mozzarellou. Celozrnné tortilly naplníme nastrouhaným čedarem a opečeme v kontaktním grilu.
Pstruh se zeleninou a bylinkami pečený v papilotě
Co budeme potřebovat: pstruh, cuketa, řapíkatý celer, paprika, cherry rajčátka, čerstvé bylinky - rozmarýn, tymián, šalvěj, olivový olej, sůl, pepř, pečící papír, provázek
Postup: Nakrájíme zeleninu na kostičky, filety pstruha osolíme a opepříme. Pečící papír nastříháme na čtverce. Na papír dáme nakrájenou zeleninu, kterou osolíme. Na ni položíme filet pstruha, na něj snítky čerstvých bylinek a zakapeme olivovým olejem. Z papíru uděláme pytlíčky, které svážeme provázkem. Pečeme v troubě na 190°C cca 25 - 30 minut.
Vepřový tomahawk s bramborovou kaší, pečenou máslovou dýní a brokolicí
Co budeme potřebovat: vepřový tomahawk (řeznictví Masology v Nových Butovicích), brambory, brokolice, máslová dýně, máslo, čerstvé bylinky - rozmarýn, tymián, olivový olej, česnek, sůl, pepř, mletý kmín, italské bylinky
Postup: Nakrájíme brokolici na růžičky a máslovou dýni na kostky. Promícháme s olivovým olejem, solí a italskými bylinkami. Pečeme v troubě na 190°C cca 30 minut. Uvaříme si brambory na bramborovou kaši. Tu umixujeme do hladka s máslem a teplým mlékem. Vepřové tomahawky lehce potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a lehce posypeme mletým kmínem. Tuk na okrajích masa nařízneme. Zprudka opečeme na kontaktním grilu (pánvi) z každé strany do zlatova. Poté dáme maso do zapékací mísy, poklademe na něj plátek másla, čerstvé bylinky a půl stroužku česneku. Pečeme v troubě na 180°C 10 minut. Upečené maso vytáhneme z trouby, zabalíme ho do alobalu a necháme ho ještě odpočinout 5 minut. Poté servírujeme.
Pohankové rizoto s portobello a mrkví
Co budeme potřebovat: 4 portobella, 4 mrkve, 2 šalotky, 1 dcl bílé víno, olivový olej, máslo, sůl, pepř, mletý pepř, pohanka kroupy, parmezán, čerstvá bazalka
Postup: Portobella přepůlíme a nakrájíme na plátky. Mrkve škrabkou nastrouháme na plátky a ty nakrájíme na asi 5 cm kousky. Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou šalotku, přidáme portobella s mrkví. Přidáme sůl, mletý kmín a pepř. Lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem. Necháme zredukovat. Do směsi přidáme pár plátků másla. Pohanku si uvaříme v rýžovaru či v hrnci. Vše promícháme a servírujeme. Rizoto posypeme parmezánem a ozdobíme lístky čerstvé bazalky.
Květákové kari s restovaným tofu
Co budeme potřebovat: květák, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 plechovka kokosového mléka, 1 lžíce kari, sůl, pepř, 2lžíce kokosového oleje, 1 tofu natural, sůl, barevný pepř mletý, uzená paprika, lahůdkové droždí, olivový olej, čerstvý koriandr k servírování, basmati rýže
Postup: Tofu nakrájené na menší kostky vložíme do misky, posypeme solí, uzenou mletou paprikou, lahůdkovým droždím. Zalijeme 2 lžícemi olivového oleje a dobře promícháme. Necháme marinovat. Před podáváním opečeme dozlatova na pánvi. V pánvi na kokosovém oleji orestujeme šalotku s česnekem, přidáme kari, sůl a promícháme. Vložíme květák nakrájený na drobné růžičky a zalijeme kokosovým mlékem. Při mírné teplotě vaříme do změknutí květáku. Dochutíme mletým pepřem. Servírujeme s čerstvým koriandrem a opečeným tofu. Jako přílohu podáváme basmati rýži.
Empanadas s hovězím masem a salsou hogao
Co budeme potřebovat: mleté hovězí maso, 2 cibule, 3 šalotky, 3 stroužky česneku, 1 lžíce mletého kmínu, sůl, pepř, chilli papričky, 5-6 rajčat, čerstvý koriandr, olivový olej, 2 hrnky masarepy (předvařená kukuřičná mouka), 1 hrnek vody či vývaru, limetka, řepkový olej na smažení
Postup: Nejprve si připravíme těsto na empanadas (taštičky), které si necháme alespoň hodinu uležet v lednici. Masarepu (kukuřičnou mouku) smícháme s vodou nebo vychladlým vývarem, lžící olivového oleje a solí. Vznikne nám nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice uležet. Připravíme si masovou náplň. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme hovězí mleté maso a opékáme. Ochutíme dvěma stroužky drceného česneku, solí, mletým kmínem a pepřem. Opékáme zhruba půl hodiny. Masovou náplň necháme vychladit. Na přípravu salsy si nakrájíme na drobné kostičky tři šalotky. Spaříme si rajčata, oloupeme je a nakrájíme na drobné kostičky. Chilli papričku i hrst čerstvého koriandru nasekáme nadrobno. Na olivovém oleji restujeme šalotku, přidáme nadrcený stroužek česneku, nakrájená rajčata, chilli papričku, sůl a pepř. Restujeme přibližně 15 minut. Přidáme nasekaný koriandr, promícháme a ještě lehce provaříme. Salsu přelijeme do misky a necháme vychladit. Z uleželého těsta si uděláme přibližně 23 kuliček o velikosti golfového míčku. Z kuličky mezi dvěma sáčky (použila jsem sáček z Ikea) vyválíme placičku. Doprostřed dáme připravené hovězí maso. Placičku ohneme na půl a hrnkem pevně utlačíme na taštičku. Vytvořené taštičky smažíme v oleji dozlatova ( je potřeba, aby byly ponořené, proto nešetřete olejem). Empanadas servírujeme teplé. Namáčíme si je do salsy a pokapeme si je limetkou.
Špenátové tagliatelle s cuketovo-mrkvovou směsí a hovězím rumpsteakem
Co budeme potřebovat: špenátové tagliatelle, 4 mrkve, cuketa, 2 šalotky, sušená rajčata , rajčatové sugo, olivový olej, česnek, sůl, pepř, mletý pepř, čerstvé bylinky - rozmarýn, tymián, oregano, parmezán, rumpsteak
Postup: Cuketu a mrkve nastrouháme na struhadle nahrubo. Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou šalotku, přidáme nastrouhanou cuketu s mrkví, na kostičky nakrájená sušená rajčata. Přidáme sůl, pepř a propasírovaný česnek. Směs orestujeme, přilijeme rajčatové sugo a nasekané čerstvé bylinky. Necháme dusit do změknutí zeleniny. Uvařené tagliatelle vložíme do pánve se zeleninovou směsí, mírně naředíme vývarem z těstovin a necháme ještě chvíli provařit. Rumpsteak osolíme, opepříme a opečeme na grilu. Necháme ho chvíli odpočinout v alobalu a podáváme ho nakrájený na plátky. Tagliatelle servírujeme s plátky rumpsteaku, rukolou a parmazánem. Lehce pokapeme olivovým olejem.