POLÉVKY
Polévky jsou skvělé jídlo pro každou příležitost....
Rajčatová polévka s bazalkou, zakysanou smetanou a parmezánem
vegetarian
Co budeme potřebovat: jarní cibulka, rajčatové pyré, loupaná rajčata v konzervě, olivový olej, čerstvá bazalka, sůl, italské bylinky, pepř, zakysaná smetana, parmezán
Postup: Na olivovém oleji si zpěníme nakrájenou jarní cibulku, přidáme loupaná rajčata, rajčatové pyré, čerstvou bazalku, sůl a italské bylinky. Vaříme do změknutí rajčat cca 30 minut. Polévku rozmixujeme. Dochutíme pepřem, případně chilli. Servírujeme se zakysanou smetanou, nastrouhaným parmezánem a lístky bazalky.
Dýňová polévka se zázvorem, zakysanou smetanou a dýňovým olejem
vegetarian
Co budeme potřebovat: dýně hokaido ( můžeme použít i jiný druh), jarní cibulka, zázvor, čerstvý tymián a rozmarýn, sůl, bylinková sůl, pepř, olivový olej, zakysaná smetana, dýňový olej, dýňová semínka
Postup: Na olivovém oleji zpěníme jarní cibulku, přidáme nastrouhaný zázvor (může být i sušený), dýni hokaido nakrájenou na kostky (neloupeme) a orestujeme. Zalijeme vroucí vodou (můžeme použít zeleninový vývar), osolíme, přidáme nasekané bylinky. Vaříme do změknutí dýně. Rozmixujeme a dochutíme mletým barevným pepřem. Servírujeme se zakysanou smetanou a dýňovým olejem. Můžeme přidat opražená dýňová semínka.
Chřestová polévka se smetanou vegetarian
Co budeme potřebovat: zelený chřest, šalotka, sůl, bylinková sůl, pepř, olivový olej, smetana (lze použít i rostlinná, ráda používám sójovou nebo ovesnou)
Postup: Na olivovém oleji zpěníme šalotku, přidáme nakrájený chřest a orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a osolíme. Vaříme do změknutí. Rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme mletým barevným pepřem. Servírujeme s orestovanými špičkami chřestu.
Cuketový krém se smetanou a parmezánem vegetarian
Co budeme potřebovat: cuketa, jarní cibulka, čerstvý tymián, sůl, bylinková sůl, pepř, olivový olej, smetana, dýňový olej, sezamová semínka
Postup: Na olivovém oleji zpěníme jarní cibulku, cuketu nakrájenou na kostky (neloupeme) a orestujeme. Zalijeme vroucí vodou (můžeme použít zeleninový vývar), osolíme, přidáme nasekaný tymián. Vaříme do změknutí cukety. Rozmixujeme, přidáme nastrouhaný parmezán, smetanu a dochutíme mletým barevným pepřem. Servírujeme s dýňovým olejem a opraženými sezamovými semínky.
Vločková polévka s kořenovou zeleninou vegan
Co budeme potřebovat: ovesné vločky, jarní cibulka, mrkev, petržel, kukuřice, hrášek, olivový olej, máslo, sůl, bylinková sůl, mletý kmín, pepř
Postup: Na olivovém oleji a másle zpěníme jarní cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel, lehce orestujeme a přidáme ovesné vločky, mražený hrášek a kukuřici. Zalijeme vroucí vodou (můžeme použít zeleninový vývar), přidáme sůl a mletý kmín. Vaříme do změknutí zeleniny. Dochutíme mletým pepřem. Servírujeme s čerstvou petrželkou.
Polévka z červené čočky vegan
Co budeme potřebovat: červená čočka, jarní cibulka, cibule, mrkev, petržel, bílé zelí, loupaná rajčata v konzervě, rajský protlak, česnek, čerstvý tymián (může být i sušený), sůl, bylinková sůl, pepř, olivový olej
Do polévky lze použít jakákoliv zelenina. Dělám ji občas jen z mrkve.
Postup: Na olivovém oleji zpěníme jarní cibulku a cibuli, přidáme lžíci rajčatového protlaku a tři stroužky česneku a orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, lehce orestujeme, přidáme konzervu loupaných rajčat a hrnek propláchnuté červené čočky. Zalijeme vroucí vodou, osolíme, přidáme tymián a necháme vařit 30 až 40 minut do změknutí zeleniny. Dochutíme mletým barevným pepřem. Servírujeme se zakysanou smetanou.
Krém z kořenové zeleniny s tymiánem a zázvorem vegan
Co budeme potřebovat: mrkev, petržel, celer, jarní cibulka, čerstvý tymián (může být i sušený), čerstvý zázvor (může být i sušený), sůl, bylinková sůl, pepř, chilli, olivový olej, petrželová nať a zakysaná smetana na ozdobení polévky
Postup: Na olivovém oleji zpěníme jarní cibulku a zázvor. Přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a orestujeme. Zalijeme vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, přidáme tymián a necháme vařit do změknutí zeleniny. Polévku rozmixujeme a dochutíme mletým barevným pepřem a chilli. Servírujeme se zakysanou smetanou a petrželkou. Můžeme pokapat dýňovým olejem.
Dýňová polévka s opraženými dýňovými semínky a sezamem
vegan
Co budeme potřebovat: dýně hokaido ( můžeme použít i jiný druh), jarní cibulka, sůl, chilli, bylinková sůl, pepř, olivový olej, dýňový olej, dýňová semínka, sezam
Postup: Na olivovém oleji zpěníme jarní cibulku, dýni hokaido nakrájenou na kostky (neloupeme) a orestujeme. Zalijeme vroucí vodou (můžeme použít zeleninový vývar), osolíme. Vaříme do změknutí dýně. Rozmixujeme a dochutíme mletým barevným pepřem a chilli. Servírujeme s opraženými dýňovými semínky a sezamem a dýňovým olejem.
Thajská polévka s krůtím masem
Co budeme potřebovat: krůtí prso, jarní cibulka, česnek, kari pasta, kokosové mléko, cuketa, mrkev, bambusové výhonky, bambusové klíčky, himalájská sůl, pepř, řepkový olej, rýžové vlasové nudle
Postup: Cuketu nakrájíme na tenké půlměsíčky, z mrkve pomocí škrabky uděláme plátky, které přepůlíme. Na oleji zpěníme jarní cibulku, nadrobno nasekaný česnek, přidáme na kousky nakrájené krůtí prso a necháme zatáhnout. Přidáme kari pastu, sůl a promícháme. Vložíme nakrájenou cuketu, mrkev, bambusové výhonky, klíčky a zalijeme kokosovým mlékem a horkou vodou (přiměřeně, polévka by neměla být moc vodová). Povaříme cca 25 minut. Zelenina by měla zůstat křupavá. Polévku podáváme s rýžovými nudlemi.
Mungo polévka s kurkumou a koriandrem
vegan
Co budeme potřebovat: 500g mungo fazolek, 3 šalotky, 3 stroužky česneku, 1,5 lžičky kurkumy, 1 lžička mletého římského kmínu, 0,5 lžíce skořice, 1/3 lžičky sušeného koriandru, 2 litry zeleninového vývaru, chilli dle chuti, 2 lžíce kokosového oleje, sůl, čerstvý koriandr na servírování
Postup: Mungo zalijeme vodou a necháme nasáknout přes noc. V hrnci na rozehřátém kokosovém oleji orestujeme na malé kostičky nakrájenou šalotku, přidáme drcené stroužky česneku, promícháme a nasypeme koření, které chvíli restujeme. Vložíme scezené mungo fazolky a zalijeme připraveným vývarem. Vaříme do změknutí fazolek, přibližně 50 minut. Servírujeme s čerstvým koriandrem.